Start
Even Voorstellen
De manege
Actueel
Lessen
Activiteiten
Agenda
Onder de X
Wist u datjes
U-pas
Paarden IQ
Ponytheorie
Goud van oud
Contact
Sponsors
Castellumruiters

            

 

Wist-U-datjes...

1.             Opening vergadering

19.30 opening vergadering door Mercedes, waarin ze uitlegt dat er een vergadering is in plaats van iedereen een brief mee te geven met de laatste stand van zaken met betrekking tot het zomerrooster, nieuwe lesrooster en de veranderingen ten gevolge van strengere regels en eisen van de verzekering.

2.             Terugblik 15 jarig bestaan

Waanzinnig leuk, lekker warme dag, alles ging goed. Volgend jaar meer paarden in de parade, want nu stonden er nog wat op stal. (90 in parade, 9 op stal)
Carrousel groepen zijn nog nooit zo goed gegaan!

3.             Zomerrooster

Zie actueel.

Tot aan de zomervakantie: gehele kudde 13.00 binnen (uitzondering op woensdag en zaterdag)
Zondag vanaf 13.30 paarden buiten en manege gesloten.

Let op: 1e en laatste zaterdag van de zomervakantie zijn ‘normaal’.
Bakken zijn bezet op zaterdag bij dubbele lesbezetting.
Er zijn ponykampen in week 1, 2, 5 en 6 van 9.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond slapen kinderen hier, dan is het hek open, verder dicht tot 17.00.
Vrijdag hek ook om 17.00 open, ervan uitgaande dat het warm weer is. Wil je op een andere tijd komen, app of bel Mercedes.
Na de kampen is de manege tot 22.00 open.
Voor de zondagen is na overleg besloten dat de paarden in de vakantie gewoon het land op gaan en de manege gesloten is. Zondag 21 Juli t/m zondag 25 Augustus.

4.             Nieuw Lesoverzicht

Zie Lessen.

De nieuwe woensdaglessen van Lieke bestaan uit vaste groepen. Je geeft je op voor 10 lessen (Vrijheidsdressuur of grondwerk/horse agility), die in totaal 20 weken in beslag nemen doordat ze om de week gegeven worden.

Springles pony’s en paarden HOOG gaat uit elkaar, de grote pony’s mogen allebei de lessen meedoen, dit heeft te maken met de afstanden tussen de sprongen. Een groot paard heeft andere afstanden nodig dan een kleine pony.

Bij voldoende animo kan er op woensdagavond ook één keer in de maand een les rijden op neckrope voor volwassenen georganiseerd worden. Vooralsnog staan de moederles en westernles vast op de agenda.

5.             Demonstratiegroepen

Afgelopen jaar is geprobeerd de carrouselgroepen vrij te plannen in vakanties en op feestdagen, met de gedachte dat dit makkelijker zou zijn voor de deelnemers. Er zijn nog nooit zoveel invallers geweest als tijdens dit experiment, dus de carrousels van de zondag worden gewoon weer vast op de 1e en 3e zondag van de maand gereden. En de overige groepen in de even of oneven weken. Kun je zelf een keer niet meedoen, dan dien je een vervanger te regelen op je eigen leskaart.

Er zijn twee nieuwe groepen in het leven geroepen, namelijk de Bruine Schimmels en Gouden Parels. In de Bruine Schimmels rijden de bruine paarden en schimmels mee en in de Gouden Parels wordt een groep gevormd van zwarte paarden en de Palomino’s van stal.

6.             Nieuwe activiteiten
Vrijheidsdressuur en grondwerk/horse agility, de ene week geeft Lieke dus vrijheidsdressuurles en de andere week grondwerk/horse agility. Je geeft je op voor 10 lessen, die dus verspreid over 20 weken gegeven worden. Deze lessen zijn bijzonder leuk voor een nieuwe doelgroep: kinderen of volwassenen die niet op het paard kunnen/willen/durven. Daarnaast is het goed voor de pony’s en paarden die deelnemen dat ze op een leuke manier bezig zijn en dit er weer voor zorgt dat ze ook fris in hun hoofd blijven.

Na de zomer start er ook weer een Paardengedragstraining, er zijn nog een paar plekken vrij.
In het nieuwe jaar zal er een vervolgtraining volgen.

Ook is er weer een data voor schriktraining van ‘Het Paniekvrije Paard’ gepland. Hier kunnen de manegeklanten ook aan deelnemen, een paard mag per dag één keer deelnemen, dus geef je snel op.

7.             Verzekering -> Risico en aansprakelijkheid
Hoe zit het nu eigenlijk:

Vanaf 1 juli gaat de aansprakelijkheid voor de manegehouder naar 1250 euro per letselgeval, ongeacht wiens schuld het is en of er aan alle veiligheidseisen is voldaan. “Voor elk letsel dat veroorzaakt wordt door een paard of pony zijn eigen energie is de eigenaar (het manegebedrijf) aansprakelijkheid.
Er komt een begeleidende brief voor alle klanten als ook een vernieuwde versie van de Algemene Voorwaarden. Tevens dient iedereen een nieuwe overeenkomst te tekenen.
De voorwaarden zijn aangescherpt en dat houdt in dat er vanaf NU strenger op de veiligheid gelet gaat worden. In alle lessen is het verplicht om op- en af te stijgen op de A/C lijn, of onder de lampen, dit dient gestructureerd te gebeuren. Er mogen geen broertjes en zusjes in de bak komen tijdens het op- of afstijgen. Uitstappen door een niet lesruiter mag, mits: cap op, voeten uit de beugels en iemand houd paard vast.
Een kind mag vanaf 12 jaar op een paard rijden, eerder was dit 14 jaar.
Er moet bij een val altijd een ongevallen registratieformulier ingevuld worden. Op het moment dat er een ongeval is geweest (je bent gevallen of je hebt gezien dat er iemand is gevallen), formulier invullen, zodat LATER (tot 5 jaar na dato), er nog bewijs is voor de verzekering.
Doorgaans vullen we het formulier in bij letsel dat direct merk- of zichtbaar is, maar als de klant 2 dagen later toch naar het ziekenhuis gaat, dan moeten we ook bewijs (dmv het ongevallen registratieformulier) hebben.
Meet- en weegsessies:
2 keer per jaar moeten alle lesmanegeklanten VERPLICHT komen meten en wegen, vreselijk om te doen, want het is voor veel mensen persoonlijk een issue. Maar het is een eis vanuit de verzekeraars.
Verzekeraars hebben zelf lijsten gemaakt voor wat een paard of pony mag dragen, dit is 15% van hun eigen lichaamsgewicht. Er zijn twee gewichtslijsten gemaakt: 1 per ras en 1 per schofthoogte.

Gewichtsindicatie per ras 

Ras

Gewicht Paard

Gewicht ruiter

Minipaardje (tot 1.10 m)

90 - 200 kg

13,5 – 30 kg

Shetlander (1.00 - 1.10 m)

200 - 250 kg

30 – 37,5 kg

Welsh pony

205 - 340 kg

30 – 50 kg

IJslander

300 - 450 kg

45 – 67,5 kg

Arabier

400 - 500 kg

60 – 75 kg

Fjord

400 - 500 kg

60 – 75 kg

Tinker

500 - 800 kg

75 – 120 kg

Volbloed

460 - 600 kg

69 – 90 kg

Warmbloed

500 - 700 kg

75 – 105 kg

Fries

500 - 700 kg

75 – 105 kg

Belgisch trekpaard

700 - 1000 kg

105 – 150 kg

 

 

 

Gewichtsindicatie naar aanleiding van schofthoogte 

Schofthoogte

Indicatief gewicht

Gewicht ruiter

A-pony (tot 1.17 m)

200 - 300 kg

30 – 45 kg

B-pony (1,17 - 1,269 m)

250 - 300 kg

37.5 – 45 kg

C-pony (1,27 - 1,369 m)

300 - 400 kg

45 – 60 kg

D-pony (1,37 - 1,48 m)

350 - 450 kg

52.5 - 67.5 kg

E-pony (1,481 - 1,569 m) 

400 - 500 kg

60 – 75 kg

1,57 - 1,649 m

500 - 550 kg

75 – 82.5 kg

1,65 - 1,699 m

550 - 625 kg

82.5 – 93 kg

1,70 - 1,749 m

625 - 700 kg

93 – 95 kg

1,75 - 1,799 m

700 - 750 kg

93 – 95 kg

1,80 - 1,85  m

750 - 850 kg

93 – 95 kg


Mercedes heeft uitstel gevraagd, want dit moet per 1-7-19 ingaan.
Voor de twee vaste weeg- en meetmomenten stelt zij de eerste week na zomervakantie en de eerste week na de voorjaarsvakantie voor. Ze zoekt nog vrijwilligers die hierbij willen helpen, om zo het personeel te ontlasten. Het maximale gewicht dat Manege Castellum hanteert voor welk type paard dan ook is 95 kg, ook als de verzekering zou zeggen dat een bepaald type of paard meer mag dragen.
Er wordt later nog teruggekomen op de verzekeringskwestie rondom ongevallen omdat de advocaten van MRB er ook nog mee bezig zijn.

8.             Rondvraag

Er was een klacht binnengekomen over het rumoer op de koude gang tijdens wedstrijden. We spreken af dat we het gezellige kletsen in de kantine doen en dit op de koude gang minimaal houden, zodat de jury en Ellen zich kunnen concentreren en de ruiters ook niet afgeleid worden.

Tijdens 15 jaar bestaan werd gezegd dat we alles anders gaan doen; hoe dan?

Mercedes legt uit dat zij en Ellen het superlief vinden dat mensen komen helpen schoonmaken, wassen en klussen op de dag voor het feest, maar ze vinden dit ook erg ongemakkelijk en willen zelf ook onderdeel zijn.
Het argument dat zij al 364 dagen per jaar bezig zijn op de manege en zij deze avond het werk maar door een ander moeten laten doen, vinden ze best logsich, maar gevoelsmatig klopt het gewoon niet. Dus willen ze het graag anders. Daarnaast heeft Mercedes een hekel aan geld vragen voor een cadeau en vindt ze ook dat de manege zelf moet zorgen dat de zaken op orde zijn. Het is echt niet ondankbaar bedoeld, maar het legt nu druk op het personeel dat bij iedereen moet ‘bedelen’ en het zorgt ook regelmatig voor ongemakkelijke situaties.
Natuurlijk mag je een cadeautje geven, maar het semi-vrijwillige van ‘iedereen doet mee’ en de groepsdruk moet er vanaf. Leuke ideeën voor volgend jaar of 15 december zijn altijd welkom.
Er wordt geopperd of er ook workshops gehouden kunnen worden of dat er de mogelijkheid is bezoekers zelf iets meer te laten doen, maar dan loop je wel het risico dat mensen wegblijven bij de carrousels.
Ook wordt er gevraagd waarom er geen springdemo meer is, Ellen geeft aan dat zij daarvoor 12 geschikte ruiters en paarden nodig heeft en dat zij die momenteel niet heeft.

Er wordt voorgesteld om de Poets- en opzadelcursus verplicht te stellen, want mensen vinden te vaak vieze bitten en verkeerd losgemaakte hoofdstellen in de zadelkamer. Dit is een lastig punt, de meeste mensen weten wel hoe het moet en iedereen weet dat zij een stalbaas (nu is zelfs Maureen op de avonden hiervoor aangenomen) kunnen vragen, maar het lijkt ook vaak desinteresse  van de ruiters te zijn.
Mercedes stelt voor dat iedereen die nu aanwezig is bewust 1 iemand per week helpt. Spreek elkaar aan op het schoonmaken van bitten en grijp in als je ziet dat iets echt mis gaat of vergeten wordt.

Er wordt gevraagd of er volgend jaar weer een pas de deux wedstrijd komt: JA, bij voldoende animo natuurlijk.

Michael wordt bedankt, als voorbeeld voor ouders die actief helpen. Dit geldt ook voor de andere vaste klanten die altijd willen helpen. Zonder vrijwilligers kan de manege niet!

Iemand vraag of het gebruik van opstapjes nou verplicht is of niet? Het is verzekeringstechnisch niet verplicht, wél zeer gewenst!
En de nieuwe norm is dat we bij het opstappen niet meer moeten tegenhangen, maar tegen het zadel duwen aan de kant dat iemand opstapt. (let wel op voor slingerende zwepen en/of benen)

Als het in de lessen verplicht is om op de A/C lijn op te stappen, mag het er dan ook niet meer buiten de bakken opgestapt worden? Nee, dit staat al in de huisregels. Voor de verzekering moet het gestructureerd gebeuren, maar volgens de huisregels mag je niet buiten de bakken op- en afstappen! Wederom een ding waar we elkaar op kunnen aanspreken.

Ook wordt er gevraagd naar het poetsen en op- en afzadelen in de gangen. Mercedes geeft aan dat hier de stal de beste plek voor is, en eventueel op de was/poetsplaats. Dat dan in elk geval liever dan in de gangen. Dat verhindert de doorstroom en geeft onnodige risico’s voor paarden en voorbijgangers.

Ook wordt de oproep gedaan om de kastjes in de gangen dicht te houden (sleutel erop laten mag) en ook geen optapjes in de gangen laten staan.

Vanuit het stalpersoneel wordt gevraagd om ook als pensionner/leaser af en toe eens de gangen te vegen, het op z’n minst voor je eigen stal schoonhouden helpt al! Ook de poetsplaats dienst schoon achter gelaten te worden en nog weer eens de reminder dat na het rijden en/of losgooien de mest uit de bakken en losgooibakken gehaald moet worden. Ook al is het niet je eigen mest, een rondje poepscheppen kan nooit kwaad! Ook wordt iedereen vriendelijk verzocht z’n poetskisten na gebruik weer in of op de kluizen te zetten, dit maakt het aanzienlijk makkelijker om te vegen en veiliger om door de gangen te lopen.

Iemand geeft aan dat je als pensionner/leaser steeds minder lijkt te mogen. Mercedes begrijpt dit, maar geeft ook aan dat het een gevolg is van mensen die zich niet aan afspraken houden; materiaal gaat niet uit de bak, sprongen worden te hoog gebouwd en men leek de veiligheid voor mens en dier uit het oog te verliezen. In een tijd waarin het vanuit de verzekering steeds veiliger moet en bedrijven worden afgerekend op incidenten heeft dit ertoe geleid dat de vrijheden ingeperkt worden.

Mercedes geeft aan open te staan voor leuke ideeën om dingen te ondernemen.
Er wordt gevraagd naar een puberweekend met leeftijdsgrens en Mercedes geeft aan dat hier natuurlijk over te praten valt en nodigt dan ook uit om langs te komen met ideeën. De volwassen dames roepen meteen om een Pennyweekend, dus wie weet wat er nog op de agenda zal verschijnen!

Rond 21.00 sluit Mercedes de vergadering.