Warm hè!

Pblog 2aarden vinden het het fijnst als de temperatuur tussen en -5 en +24 graden Celsius is. Toen het eind juni al boven de 30 graden was, moesten we dus goed naar de paarden en pony’s blijven kijken om ervoor te zorgen dat ze het niet te warm hadden. Zo gingen ze ’s nachts naar de wei, omdat het overdag gewoon te heet voor ze zou zijn en spoelden we de paarden die het echt heel warm hadden regelmatig af. Jasper is zo’n paard dat het snel warm vindt. Gelukkig kan een paard zweten om zichzelf zo te koelen, maar het ziet er soms toch een beetje sneu uit, zo’n kletsnat paard op stal. Wat hij, en andere paarden net zo goed, dan erg fijn vinden, is om hem even af te spuiten en te laten rollen in de pad-dock. Als je een paard afspuit begin je altijd bij de benen, denk er maar aan dat als je zelf het zwembad voor het eerst in gaat je het ook fijner vindt om er rustig in te lopen dan om meteen kop-pie onder te gaan. Als het paard het water prima vindt, ga je rustig door naar zijn borst en buik, hals en rug. Als ik toch bezig ben met de slang, dan spuit ik ook altijd even goed de billen schoon, maar zo dicht achter het paard moet je natuurlijk wel goed oppassen, net als met het hoofd. Sommige paarden vinden het heerlijk om water uit de slang te drinken en hebben ook geen probleem met de straal op hun hoofd. Jasper heeft daar ook geen moeite mee als hij in de paddock staat en er zelf voor kan kiezen om zijn hoofd in een sproeier te steken, maar als we hem afspuiten, dan vindt hij dat water in z’n gezicht niets aan. Dat respecteren we natuurlijk! Als ie erg vies zou zijn maken we hem gewoon schoon met een vochtige spons, maar tegen het zweten hoeft zijn hoofd niet perse nat te zijn. Als het paard dan kletsnat is, vindt ie het vaak het allerlekkerst om te kunnen rollen. Ik heb weleens gelachen om de verbaasde kreten van mensen die stonden te kijken hoe ik een kletsnat paard in de paddock liet. En er zijn mensen die hun natte paard liever niet laten rollen, omdat al het zand zo in z’n vacht gaat plakken en ze dan weer harder moeten poetsen. Die mensen vergeten dat dat zand heerlijk verkoelend werkt voor de paarden. Het laagje dat blijft plakken isoleert een beetje en door het rollen worden jeukende plekken even heerlijk gekriebeld. Je kunt de meeste paarden dus geen groter plezier doen dan ze te laten rollen. En eerlijk is eerlijk, ik kan er ook altijd wel van genieten als ik de paarden zo heerlijk ontspannen door het zand zie gaan en het ziet er vaak ook nog eens erg grappig uit.

Rijden met mooi weer

Afspoelen en laten rollen zijn fijn en leuk voor de paarden, maar we willen natuurlijk ook graag paardrijden met mooi weer. Meestal kan dat ook gewoon, behalve als het echt te lang te warm is, zullen ze op Castellum de lessen afzeggen. Het welzijn van de paarden gaat natuurlijk voor ons eigen plezier! Maar als het erg warm is, dan passen we de lessen vaak wel een beetje aan. We stappen wat meer en slaan de galop soms gewoon over. Zelf vind je hard rennen waarschijnlijk ook geen pretje bij 30 graden, dus dat vragen we dan ook niet aan de paarden. Soms hoor ik mensen hier weleens een beetje over mopperen, want voor velen is galop toch wel de meest geliefde gang. Maar zoals juf Mercedes eens in mijn les zei ‘het is maar huppelen hoor’ en ook in stap en draf is er altijd nog genoeg te leren en te doen. Want kun je echt al helemaal zelfstandig een mooie ronde volte rijden in draf? En stapt of draaft je pony echt in het tempo dat jij graag wilt, of bepaalt je pony eigenlijk zelf hoe hard hij gaat en lift jij gewoon lekker mee? En als je in draf moet met de les, gaat je pony dan in draf omdat de rest draaft, of omdat de juf ‘drrrrraf’ roept of omdat jij de hulp geeft en je pony daarnaar luistert? Juist met die warme dagen kunnen we daar mooi mee oefenen. Het tempo voor de paarden ligt misschien wat lager, maar wij als ruiters kunnen hard aan het werk!

Ik ben Rian, samen met Ralf het baasje van Jasper. Inmiddels kom ik al 10 jaar op Manege Castellum en is de stal mijn tweede huis. Ik rijd graag dressuur, oefen met springen en vind carrouselrijden het allerleukst om te doen.