Carrousel!

Ooit reed ik op een manege die een uitnodiging kreeg om met viertallen mee te komen doen aan de openingswedstrijd van Indoor Emmeloord. Met mijn paardenvriendin van toen en 2 andere ruiters werden we gevraagd een team te vormen. Ik weet nog dat we reden op het liedje Cotton Eye Joe, verkleed waren als Indianen, dat ik op paard Moreno reed en dat we roemloos laatste werden. En dat ik het geweldig leuk vond! In de jaren die volgden kwam ik erachter dat afdelingsdressuur, zoals het rijden in meertallen officieel genoemd werd, maar weinig werd gedaan op maneges. Dus toen ik op Castellum kwam rijden en erachter kwam dat er een paardencarrousel was waarin je met een manegepaard kon meedoen schreef ik me meteen in. Het was op Castellum wel iets anders dan destijds in dat viertal. We waren in mijn eerste jaar namelijk met 22 combinaties en als nieuweling die ook nog maar net op de manege was gekomen vond ik dat best spannend. Maar gelukkig was het meestal gewoon heel gezellig in de groep en de meeste mensen die om mij en mijn partner heen reden waren nooit te beroerd om ons te hulp te schieten als we het even niet begrepen of de draad kwijt waren. En snel genoeg leerden we hoe het was om in zo’n groep een proef te rijden, want carrouselrijden is wel echt heel anders dan een normale les of een proefje in je eentje. Je moet goed weten wie je wanneer wel moet volgen en wanneer juist niet. Paarden vinden het meestal wel prima om gewoon achter elkaar aan te gaan, maar in de carrousel moet je scherp zijn en zelf sturen om je figuren te rijden, omdat het anders een rommeltje wordt. Mensen denken weleens dat je voorop de belangrijkste ruiter bent, maar in een carrousel is elke plek ontzettend belangrijk. De ruiters voorop moeten het tempo aangeven en de proef misschien het best uit hun hoofd kennen, maar als een ruiter in het midden niet goed aansluit, juist te hard gaat of niet oplet, dan gaat het ook vreselijk mis. De laatste ruiters moeten zorgen dat ze de groep goed bij elkaar houden en zelf dus ook aangesloten blijven terwijl juist achterin het tempo het meest wisselend is. Carrouselrijden is dus echt een teamprestatie.

Optreden

Op de manege rijden we geen wedstrijden met onze carrouselgroepen, maar dat maakt het niets minder leuk. We treden twee keer per jaar op, in december gaan we gehuld in foute kersttruien en rijden we op kerstmuziek een demonstratie en in juni gaan we helemaal los op het verjaardagsfeest van de manege dat we dan vieren. Elke groep heeft z’n eigen muziek, eigen -door Ellen gemaakte- proef en z’n eigen outfit. Ik heb de paardencarrousel in de afgelopen 10 jaar met verschillende paarden gereden en zelfs een keer in een groep met ruim 40 combinaties: klik hier voor dat spektakel. Sinds een paar jaar rijd ik de paardencarrousel mee op Jasper en vorig jaar begonnen we in de Bonte Vossen. Jasper vindt het allemaal wel gezellig, maar ik denk dat hij de Bonte Vossen het leukst vindt, omdat daar ook pony’s in meedoen en zich dan altijd de Koning voelt. Al denk ik dat hij ook doorheeft dat ik carrouselrijden heel erg leuk vind en daarom ook extra zijn best voor me doet.

Na de zomervakantie gaan we weer trainen en gaat Ellen weer proeven voor ons verzinnen. Eigenlijk kan ik niet wachten tot de vakantie voorbij is. Heb jij nou ook wel zin om mee te doen aan een carrouselgroep? Kijk dan op de site, want hier staat precies welke groepen er zijn en waarin we nog ruiters zoeken!

Ik ben Rian, samen met Ralf het baasje van Jasper. Inmiddels kom ik al 10 jaar op Manege Castellum en is de stal mijn tweede huis. Ik rijd graag dressuur, oefen met springen en vind carrouselrijden het allerleukst om te doen.

blog 3