Zadelen maar!
“Meester, gaan we zonder zadel??” “Ah toe, mag het zadel eraf?” “Juf, juf, gaan we uitstappen zonder zadel?”
Vragen die regelmatig voorbij komen in de ponylessen. En soms mag het wel en soms mag het niet. De redenen waarom het niet altijd mag zijn verschillend. Zo kost het natuurlijk tijd om de zadels van de paarden af te halen en alle ruiters weer op te laten stappen en dat willen de instructeurs gewoon niet elke les. Daarnaast is het vaak weer een heel geregel om na het rijden ook iedereen zijn of haar eigen zadel weer op te laten halen om netjes op te ruimen in de zadelkamer. En als een pony na de les waarin er zonder zadel is gereden nog een uurtje mag meedoen, moet er in de bak weer opgezadeld worden. Dat is natuurlijk ook niet altijd even handig. Er lopen dan pony’s de bak in, de bak uit en er zijn hulptroepen om te helpen opstappen in de bak aanwezig. Best druk dus en niet de ideale plek om een pony weer op te zadelen.
Op je billen zitten
Hoewel het natuurlijk een goede oefening voor je evenwicht is om af en toe een rondje zonder zadel te rijden, hebben alle pony’s en paarden ook niet voor niets hun eigen zadel. Voor elke pony is gekeken of het zadel goed past en als dat nodig is, komt er ook nog een professionele zadelpasser bij.
Met je voeten goed in de beugels heb je een steuntje voor je balans, omdat je dan kunt voelen of je op elke voet evenveel druk hebt en door een zadel glijd je ook minder makkelijk van de rug van je paard. Net als dat lichtrijden zonder zadel en beugels wel mogelijk is, maar niet per se ook heel erg goed voor de rug van je paard. En die rug is nou net zo gevoelig en daarom heel belangrijk om zuinig op te zijn! Een zadel is er namelijk niet alleen voor ons eigen gemak en comfort. Als dat zo was, dan reden we vast veel meer zonder zadel dan met, want buiten dat het passen van een zadel heel precies komt, zijn zadels zijn ook nog eens duur in aanschaf. We zijn er niet voor niets streng in dat de zadels na gebruik weer goed worden opgeborgen.
Een goed passend zadel zorgt ervoor dat de druk die door ons gewicht op de paardenrug komt goed verdeeld wordt. In de les horen we weleens dat we goed op onze ‘zitbeenknobbels’ moeten gaan zitten. Dit zijn botjes die in je billen zitten. Als je op een stoel gaat zitten met je handen onder je billen, kun je ze zelf ook goed voelen. Door iets te wiebelen of je bekken te kantelen voel je dan de botjes in je handen prikken. Je kunt je zo indenken dat het voor een pony helemaal niet zo lekker is om deze botjes de hele tijd in je rug te voelen zitten.
En hoewel het voor ons dus weleens goed is om onze balans te oefenen op de blote rug, is dat voor een pony eigenlijk helemaal niet zo leuk. Telkens een glijdende en verzittende ruiter op je rug loopt vast niet zo heel prettig. Je leert door het te doen, dus zo nu en dan zonder zadel is echt niet erg, maar als we alle lessen op alle niveaus telkens de zadels aan de kant leggen, dan wordt het werk wel veel zwaarder voor de pony’s.
Wisten jullie trouwens dat er op maandagavond een carrousel-les is voor de kinderen die graag zonder zadel rijden? Hier zie je ook een aantal ruiters weliswaar zonder zadel, maar met een barepackpad rijden. Dit is een soort dik dekje, soms van bont gemaakt, met een singel, waardoor je niet helemaal op de blote rug van het paard zit. Zo prikken je zitbeenknobbels wat minder en heb je toch wat meer grip zodat je niet teveel schuift en glijdt. Een soort middenweg dus die zowel de ruiter als het paard een beetje helpt om beter en fijner te kunnen blijven zitten.
Ik ben Rian, samen met Ralf het baasje van Jasper. Inmiddels kom ik al 10 jaar op Manege Castellum en is de stal mijn tweede huis. Ik rijd graag dressuur, oefen met springen en vind carrouselrijden het allerleukst om te doen.