Winter komt eraan

Het begon eigenlijk al net na de zomervakantie, toen de dagen korter werden en de paarden weer gingen verharen. De mooie korte zomerhaartjes van Jasper lieten los en verzamelden zich op zijn kont als ik met poetsen de borstel over zijn rug haalde. Voor deze korte dunne haren zijn inmiddels langere en dikkere haren in de plaats gekomen. Bij sommige pony’s zelfs al zoveel dat zij hun eerste scheerbeurt al hebben gehad. Want hoewel die wintervacht heerlijk zacht aanvoelt en de beste bescherming tegen kou biedt, is het soms ook gewoon wat te veel. Helemaal nu het ook nog niet koud is. Scheren is helemaal niet erg, de haren groeien, net als bij ons, gewoon door. Dus als het straks wel echt kouder wordt, dan hebben ook de geschoren pony’s weer haar genoeg.

Hoewel voor paarden de herfst en de winter meestal de best tijd van het jaar is (zij vinden temperaturen tussen de -5 en +24 graden hartstikke lekker), denken de meeste ruiters daar net iets anders over. Herfstige regen, winterse kou en de kortere dagen maken het verzorgen en rijden van een paard niet altijd even comfortabel. Wij mensen maken immers geen lekkere wintervacht aan en paarden eten zich warm met veel hooi, maar als wij dat alleen maar zouden doen met de zware winterse kost als snert en stamppot met veel jus, dan komen we het weegmoment van het voorjaar niet door.

Wij moeten het dus hebben van onze kleding en activiteit. Zorg voor warme waterdichte schoenen voor als je op stal of buiten bezig bent, een thermolegging onder je rijbroek kan helpen om je benen warm te houden of investeer in een heuse winterrijbroek. Verder zorg je voor laagjes, een hemd, een longsleeve, een trui, een bodywarmer en dan pas je jas. Dan kun je makkelijk wat uit- en later weer aantrekken! Voor het stalwerk doe je een lekkere warme muts op (er zijn zelfs ‘manege Castellummutsen’ te koop!) en als je gaat rijden heb je altijd je cap op. In de zomer soms een beetje warm, maar in de winter toch een voordeeltje!
Er bestaan ook speciale winter paardrijlaarzen. Let er bij deze wel goed op dat je ook nog veilig kunt paardrijden. Laarzen die die enorm zijn opgevuld met lekker warme wol zijn vaak wat grover en je moet natuurlijk wel altijd veilig met je voet uit de beugel kunnen komen.

Tot zover je kleding.

blog 14 Warming up

Wat ik zelf altijd fijn vind in de winter, is de warming up op stal. De dikkere paardenvacht houdt nog meer zand en ander vuil vast dan de zomervacht, dus grondig poetsen is hartstikke belangrijk. En daarvan word je zelf ook altijd lekker warm. Alleen maar goed voor je gaat rijden.
 
Als je dan je paard hebt gepoetst en opgezadeld, moet je samen de warme stal uit. Ook als het vriest en de stal koud lijkt, dan is het daarbuiten nog altijd net wat kouder. Paarden voelen dat verschil ook echt wel en kunnen soms wat ‘frisser’ zijn. Zorg er dus voor dat je er ook echt klaar voor bent om na het eerste rondje dat we door de bak lopen en het aansingelen daarna vlug op te stappen. Je kunt je beugels op stal al op de goede maat maken, dan hoef je ze in de bak alleen nog maar naar beneden te doen en dat scheelt weer werk en dus langer stilstaan in de bak.
Vaak krijgen we met opstappen hulp van de juf of meester. Die neemt dan het krukje mee en zorgt ervoor dat je paard is aangesingeld voor je opstapt. Als je nou ziet dat er nog een aantal mensen voor je staat te wachten kun je rustig nog een extra rondje aan de hand stappen. Zo houd je jezelf en je paard lekker in beweging, stap je jullie allebei al wat warm en wordt je paard niet ongedurig van het wachten in de koude bak. Zorg natuurlijk wel, net als met rijden, voor voldoende afstand tussen jou en de andere combinaties in de bak.

Als de les dan is begonnen zul je zien dat je het zo warm krijgt. Spieren die gebruikt worden geven warmte af, dus zorg ervoor dat je jezelf en je paard lekker aan het werk zet. Hier komt het ook weer van pas als je laagjes kleding aan hebt getrokken. Als je het te warm krijgt vraag je even of je instructeur je paard vasthoud en trek jij je jas veilig uit.

Tegen het einde van de les wordt er natuurlijk goed uitgestapt, de paarden moeten weer goed afgekoeld en droog op hun huid zijn als ze terug op stal komen. Ligt je jas bij de bak, dan kun je naast je paard uitstappen en al lopend zelf je jas weer aantrekken. Denk er ook op stal aan dat de verzorging van je paard het belangrijkste is. Dus het zadel er rustig af, hoofdstel eerst goed losmaken en eventueel bij een erg natte vacht even met stro droogwrijven of met een harde borstel napoetsen. Spullen schoonmaken en netjes terughangen en daarna is er alle tijd om zelf bij te komen. Eventueel met een lekkere warme chocolademelk aan de bar, want die winter heeft ook echt wel voordelen!

Ik ben Rian, samen met Ralf het baasje van Jasper. Inmiddels kom ik al 11 jaar op Manege Castellum en is de stal mijn tweede huis. Ik rijd graag dressuur, oefen met springen en vind carrouselrijden het allerleukst om te doen.