Aanmelden voor je 1e paardrijles

Spannend maar toch ook wel heel leuk!

Leuk dat je wilt leren paardrijden! Hier kun je lezen wat je daar allemaal voor nodig hebt. Om te beginnen heb je een goed humeur nodig én motivatie, dat betekent zin, om wat nieuws te leren. Ruiters doen altijd hun best om wat zij met hun paard doen er zo makkelijk mogelijk uit te laten zien, dus als je denkt dat paardrijden makkelijk is, dan heb je naar goede ruiters gekeken. Maar deze ruiters zijn ook bij het begin begonnen en als ruiter ben je nooit uitgeleerd.

Wat heb je nodig?

Als je voor het eerst komt rijden dan is het nog niet nodig om al een complete outfit te hebben. Op de manege kun je de belangrijkste spullen lenen. Een cap is heel belangrijk voor de bescherming van je hoofd als je een keer van je pony mocht vallen, zonder cap mag je nooit op een paard of pony stappen. Daarom hangen er caps in alle soorten en maten in de zadelkamer, voor je les kun je er daar eentje uitzoeken. Neem voor de hygiëne een petje of hoofddoek mee, zodat je die eronder kunt dragen. Goede schoenen of laarzen zijn ook onmisbaar. Ze mogen niet te breed zijn en een grof profiel op de zool zien we liever niet. Wel is het belangrijk dat je schoenen een hakje hebben, zodat je niet zomaar door de stijgbeugels kunt schieten. In de gang naar de kantine staan een heleboel leenlaarzen voor als je zelf niets hebt dat je kunt gebruiken, dus die hoef je ook al niet meteen al te kopen. Het is goed om tijdens het rijden een fijne broek aan te hebben. In elk geval geen korte broek of rok en je moet er goed in kunnen bewegen. Het liefst heeft je broek geen storende naden op de binnenkant van je benen, want dat kan gaan schuren tijdens het rijden. Verder moet je erom denken dat je geen wapperende kleren draagt en ook sjaals en grote sieraden zijn niet veilig en mag je daarom niet dragen als je komt om paard te rijden. Heb je twijfels of vragen over een geschikte outfit, kun je natuurlijk altijd op de manege om advies vragen.

Kom op tijd

Naast goede, veilige kleding, is het ook erg belangrijk dat je op tijd voor je les op de manege komt, het liefst een half uur van te voren. Je moet namelijk uitkiezen op wie je gaat rijden -natuurlijk helpen we je hierbij- en dan kan het maar zo zijn dat je paard lekker op stal staat te chillen. Dan moet je hem of haar nog borstelen, poetsen noemen we dat, en opzadelen. Als het nodig is helpt de stalbaas hierbij en deze zal je op stal ook precies vertellen wanneer je het zadel mag gaan halen en wanneer het de bedoeling is dat je naar de bak gaat met je paard.

In de paardenbak

In de bak is de instructeur of instructrice de baas. Deze helpt je met leren hoe je goed opstapt, zonder in het zadel te ploffen, en hoe dat paardrijden nou precies werkt. Na de les kan het zijn dat je paard wordt overgenomen door een volgende ruiter, maar het kan ook zijn dat ie terug naar stal moet. Eenmaal op stal zadel je dan je paard af, eventueel weer met hulp van de stalbaas. Pas hierna ben je klaar op de manege en kun je naar kantine om wat te drinken te kopen of gewoon weer naar huis.

Koop altijd een eigen cap als je verder gaat

Als je zeker weet dat paardrijden jouw nieuwe sport is, dan is het langzaam tijd om zelf je outfit bij elkaar te verzamelen. Hiervoor kun je ook goed terecht op sites met tweedehands kleding, alleen een cap raden we je aan nieuw te kopen, omdat die na een fikse val niet meer veilig kan zijn, zonder dat je dat eraan kunt zien. Spullen als borstels en een zweepje kun je altijd op de manege lenen, maar zijn ook leuk om voor je verjaardag te vragen.

Altijd wat te leren!

Op manege Castellum bieden we haast elke vakantie poets- en opzadelcursussen aan. Hier leer je dan in een groepje hoe je zelf alles op stal kunt doen. Meestal is zo'n dag van 10 tot 14 uur en tussen de middag ga je lekker frietjes eten in de kantine.

Aanmelden voor je 1e paardrijles


Wanneer hierboven inloggen niet lukt kunt u hier klikken.