Paard of ponyrijles bij Manege Castellum

Bij Manege Castellum worden er manegelessen gegeven voor jong (vanaf 4 jaar) en oud. Ook wanneer je nog nooit op een pony of paard hebt gezeten kun je bij Manege Castellum leren paardrijden.

De manegelessen worden gegeven door ervaren, gediplomeerde en gemotiveerde rij-instructeurs die iedereen de kneepjes van het paardrijden willen bijbrengen. 
Tijdens de lessen wordt er veel gelet op de houding van de ruiters en het geven van de hulpen aan het paard / de pony. 
Ook is er tijdens de lessen tijd voor leuke dingen; zo worden er regelmatig spelletjes gedaan met de pony’s en wordt er over balkjes gedraafd en over hindernissen gesprongen. 
Wanneer het lekker weer is wordt er zo nu en dan een buitenrit gemaakt in ons weiland. 
Tevens doen we drie keer per jaar aan verkleed rijden.

Download nu de Manegeplan app in de play of appstore en log in zodat je nog sneller en makkelijker het klantenportaal kunt inzien.

Wij zijn als manege gecertificeerd met het keurmerk welzijn en veiligheid en aangesloten bij de Manege & Ruiter Bond.
Deze bond staat voor veiligheid, plezier en paardenwelzijn.
Al onze ruiters zijn in het bezit van een lesovereenkomst. Hierdoor is voor onze verzekeringsmaatschappij duidelijk dat u klant bent bij Manege Castellum. Aan deze lesovereenkomst is een manege ruiterpaspoort gekoppeld.
In dit ruiterpaspoort wordt de gehele ruitercarrière bijgehouden. Wedstrijden, diploma’s, evenementen, alles wordt opgetekend. Tevens is hieraan een ongevallenverzekering gekoppeld die zorgt voor nog meer zekerheid.
De kosten van deze lesovereenkomst bedragen € 24,= (vastgesteld voor 2024) per kalenderjaar. Daarnaast krijgt u als lesovereenkomsthouder 4x per jaar het magazine “Manegeruiter” thuis gestuurd.

Wanneer er 2 proeflessen zijn gereden dient de lesovereenkomst aangegaan te worden. U ontvangt hiervan een betaalverzoek via de mail. De kosten voor de lesovereenkomst worden NIET geïncasseerd, deze dient dus zelf betaald te worden.

Image

Proefles

Je wilt gaan paard of ponyrijden! Super leuk!!! 

Je kunt een proefles afspreken. Dit is een groepsles (60 minuten) om te kijken of het paardrijden je leuk lijkt.
De kosten hiervan bedragen € 25.-
Tevens zijn er diverse mogelijkheden om een privéles af te spreken.
Deze les duurt 30 minuten en is 1 op 1 met een instructeur. De kosten hiervan bedragen € 30,-

Wat moet je aan? Altijd een lange broek en regenlaarzen. Een cap kun je bij ons op de manege kosteloos lenen. Ook zijn er laarzen te leen.
Let er goed op dat er NIEMAND de manege op mag komen met open schoenen.

Wanneer je langs komt om kennis te maken of voor het volgen van een proefles dan ontvang je van ons je eigen Castellum TAS waar alle benodigdheden inzitten om vrienden te worden met een paard / pony.

Na het volgen van de proefles (max. 2) kijken we samen in welke vaste les je kunt komen rijden.
Vanaf dat moment gaan we het lidmaatschap en abonnement met elkaar afsluiten.

Image

Beginners

Yes, je gaat voor vast op rijles!

In de beginnerslessen maken we gebruik van een zogenaamde voorrijder. Dit is een ruiter met ervaring die met het tempo en de oefeningen voorgaat aan de groep. Op deze manier maken we gebruik van het feit dat paarden kuddedieren zijn en zolang het sturen, gas geven en remmen van de ruiter nog niet (helemaal) bevestigd zijn zullen de paarden zo toch bij elkaar in de buurt blijven. Zo kunnen de ruiters eerst leren om goed op het paard te zitten en mee te gaan in de bewegingen, zonder zich ook al heel druk te moeten maken over het stuurwerk.

Zorg altijd dat je ruim op tijd voor je les op de manege bent, minimaal een half uur. In deze tijd kun je je inschrijven op een paard of pony en deze poetsen en opzadelen. Er is altijd een stalbaas aan het werk in de stallen, maar het is wel de bedoeling dat je zoveel mogelijk meehelpt. Is dit nog lastig, dan bieden we haast elke vakantie poets- en opzadelcursussen aan om hier handig in te worden.

Bij kinderen vragen we de ouders/verzorgers in het begin ook mee te lopen met hun kind. Voor kinderen van 4 & 5 jaar is dit verplicht!  Er zijn vaak wel behulpzame kinderen op de manege, maar dit kunnen we niet garanderen.

Ben je de eerste les van de dag? Dan kies je alvast een pony voor de volgende week. Op deze manier weet de stalbaas welke pony's er alvast geborsteld kunnen worden voor de eerste les.

Wil je een keer een pony reserveren? Dat kan!
De kosten hiervoor bedragen € 2.50

Image

Lessen

De lessen op Manege Castellum worden gegeven door gediplomeerde en enthousiaste instructeurs en kunnen gevolgd worden door iedereen van vier jaar en ouder. We hanteren een indeling naar het niveau van de ruiters, zodat iedereen op zijn of haar eigen tempo kan leren. Omdat paardenwelzijn bij ons hoog in het vaandel staat, wordt iedere nieuwe leerling gemeten en gewogen. Zo kunnen onze paarden en pony’s worden ingezet voor passende ruiters. Dit wegen en meten wordt twee keer per jaar op vaste momenten herhaald, namelijk na de zomervakantie en na de voorjaarsvakantie. Het maximale ruitergewicht dat op de manege gehanteerd wordt is 90 kg, zit je hierboven, dan kun je bij ons niet rijden.

Het is mogelijk om twee proeflessen te komen volgen. Hierna kun je je inschrijven voor een vast uur en sluit je een kwartaalabonnement af. Bij deze inschrijving komt ook een inschrijving voor de Manege & Ruiterbond, de overkoepelende organisatie waar Manege Castellum lid van is. Dit lidmaatschap geeft een verzekering voor ruiters die onderweg zijn van en naar de manege en vier keer per jaar ontvangt elk lid ‘De Manegeruiter’, het tijdschrift voor en door manegeruiters.

Afmelden voor de les kan via het klantenportaal.
Hierin kun je je ook meteen inschrijven voor het inhalen van de afgemelde les op een ander tijdstip.
Lessen die minder dan 24 uur van te voren worden afgezegd komen te vervallen.

Image

Springles

Naast de reguliere groepslessen bieden wij ook diverse springlessen aan. Deze lessen bestaan uit vaste groepen die om de week springen op de zondagen.

In de reguliere lessen wordt er alleen bij de pony's gesprongen.

Image

Carrousel

Carrousel rijden is paardrijden in teamverband.
Met een vaste groep wordt er een proef op muziek gereden. 
Bij ons op de manege hebben we verschillende carrouselgroepen. Wij treden 2 x per jaar op in December en Juni. Het carrouselseizoen loopt van September t/m Juni. Deze groepen trainen om de week.
Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen?
Geef je dan op bij Ellen.
Lees hier meer informatie->

Image

Western

Op dit moment geven we geen vaste westernlessen. In deze les werken we met de paarden aan grondwerk en de diverse western onderdelen. We rijden natuurlijk met westernzadels en bitloze hoofdstellen of touwhalsters. Wij rijden western op de Castellum manier dus zonder strenge bitten en zonder sporen.
Plezier en vertrouwen met je paard speelt de grootste rol in deze les.
Er worden ook een aantal x per jaar losse westernlessen of trainingen gegeven.
Tijdens de ponykampen proberen we alle kids een x te laten western rijden.

Image

Privéles

Een privéles is een les van een half uur 1 op 1 met een instructeur.
Ben je angstig? Is het de eerste keer sinds jaren weer op een paard? Ben je onzeker? Wil je nieuwe dingen leren? Wil je extra uitleg of vragen stellen over een rijtechnisch probleem? Loop je ergens anders tegen aan? Dan is het erg fijn om even de onverdeelde aandacht van een instructeur te hebben.

Privéles is mogelijk in de stal, op het paard / pony of bijvoorbeeld in het grondwerk.
Doordat het volledig op je wensen wordt afgestemd bepaal jij wat je wilt oefenen.
Er zijn vaste privéles mogelijkheden maar het kan ook in overleg op andere tijden en dagen.

Image

Grondwerk

Grondwerk is het werken met een paard / pony zonder dat je erop zit. Grondwerk is ontzettend geschikt om een goede band op te bouwen met je paard / pony.
Het is geschikt voor mensen die niet kunnen / mogen of durven te rijden.
Ook is het erg leuk voor paarden als afwisseling in het werk. Dit grondwerk doen we in de round pen. Een round pen is een ronde bak van 15 meter doorsnede. In de round pen zijn diverse mogelijkheden  zoals het longeren. Longeren is het trainen van je paard aan een lange lijn.
Ook kun je hier je paard beweging geven in vrijheid (liberty training). Deze manier van trainen werkt op lichaamstaal.
Ook het werken aan de hand is een voorbeeld van grondwerk. 

Image

Hobby Horse

Hobby Horse is de nieuwe discipline binnen de paardensport, overgewaaid vanuit Finland. We zien dat er steeds meer evenementen worden georganiseerd waar de kinderen en soms ook volwassenen hun beste proefje proberen neer te zetten en een foutloos parcours te springen.
Hobby Horsing is een combinatie van atletiek, turnen en kracht. De sport is een super leuke en gezonde aanvulling op de manegelessen.
Daarom organiseren wij wekelijks een HH club training. Het is een pakket van 10 lessen, waarbij de focus ligt op het rijden van HH proefje, met oog op opbouwen van kracht, lenigheid en conditie. Hoe loop je een goed proefje? Welke springtechnieken zijn er? Dit zijn allemaal onderdelen tijdens de lessen. Waarbij plezier en lekker bewegen voorop staan.

 

Nieuw Lesrooster vanaf 01-05-2024

Dag

Tijd

Niveau

Instructeur

Paarden/Pony's

Maandag
 

14.30 - 15.30

Privéles ( 2 x 30 minuten)

Mandy

Pony

15.30 - 16.30

Beginners +

Mandy

Pony's

16.30 - 17.30

Half Gevorderd

Anne Marijn

Pony's


17.30 - 18.30

Half Gevorderd + Anne Marijn Pony's
18.30 - 19.30

Familie Carrousel (Even weken)

Bonte Vossen (Oneven weken)

Ellen

Pony's / Paarden

19.30 - 20.30

Gevorderd

Judith 

Paarden

20.30 - 21.30

Gevorderd

Judith

Paarden

Dinsdag

15.30 - 16.30

Beginners 

Chantal

Pony's

16.30 - 17.30

Half Gevorderd

Chantal

Pony's

17.30 - 18.30

Half Gevorderd +

Maureen

Pony's

18.30 - 19.30

Trainingsles

Ellen 

Pony's / Paarden

19.30 - 20.30

Gevorderd

Joanna / Mandy

Paarden

20.30 - 21.30

Gevorderd

Mandy

Paarden

Woensdag

13.00 - 15.00

Privéles

Chantal

Pony's / Paarden

15.00 - 16.00

Beginners

Chantal

Pony's

16.00 - 17.00

Half Gevorderd

Chantal

Pony's

17.00 - 18.00

Gevorderd

Anoeshka

Pony's

18.00 - 19.00

Gevorderd

Anoeshka

Pony's / Paarden

19.00 - 20.00

Grondwerkles 

Mercedes  Pony's en Paarden
20.00 - 21.00

Gouden Parels (Even weken)

Bruine Schimmels (Oneven weken)

Ellen

Pony's / Paarden

Donderdag

14.30 - 15.30

Privéles ( 2x 30 minuten)

Maureen

Pony's / Paarden

16.30 - 17.30

Beginners

Chantal

Pony's

17.30 - 18.30

Gevorderd

Anoeshka

Pony's / Paarden

18.30 - 19.30

Gevorderd

Anoeshka

Paarden

19.30 - 20.30

Gevorderd

Mercedes 

Paarden

20.30 - 21.30

Paardenles

Mercedes 

Paarden

Vrijdag

12.00 - 14.00
Privéles 

Chantal Pony's / Paarden

15.30 - 16.30

Beginners

 Chantal

Pony's 

16.30 - 17.30

Gevorderd

Chantal

Pony's

17.30 - 18.30

Gevorderd

 Maureen

Paarden / Pony's

18.30 - 19.30

Gevorderd

Maureen

Paarden

19.30 - 20.30

Gevorderd

Mandy

Paarden

20.30 - 21.30

Gevorderd Mandy Paarden

Zaterdag

09.00 - 10.00

Beginners +

Maureen

Pony's

 

10.00 - 11.00

Gevorderd

Maureen

Pony's

11.00 - 12.00

Half Gevorderd

Angelique

Pony's

12.00 - 13.00

Beginners

Chantal

Pony's

13.00 - 14.00

Half Gevorderd

Chantal

Pony's

14.00 - 15.00

Gevorderd

Anne Marijn

Pony's

15.00 - 16.00

Gevorderd

Anne Marijn

Paarden


16.00 - 17.00

Beginners Ralf Pony's

17.00 - 18.00

Half Gevorderd Ralf Pony's
18.00 - 19.00

Gevorderd

Ralf Paarden

Zondag

09.30 - 10.30

Paarden carrousel
Oneven weken

Ellen

Paarden

10.30 - 11.30  Pony carrousel (NIEUW)   Ellen
Pony's
 
11.30 - 14.30

Springles vaste groepen
Oneven weken

Mercedes Pony's en Paarden
10.00 - 17.00

Dressuurwedstrijd
Even week
1 x per maand

Ellen Pony's en Paarden

Tarieven 2024

Pony-abonnement standaard

Wekelijks (13 x) - 1 kwartaal geldig € 270.- vooruit in 1x betalen of,
Met automatische incasso per maand te betalen € 85,- (€ 255.-)
Losse les - vóór de les betalen € 27,50 
Privéles (30 minuten) - € 30.-  of 2 lessen van je abonnement.

Paarden-abonnement standaard

Wekelijks (13 x) - 1 kwartaal geldig € 300.- vooruit in 1 x betalen of, 
Met automatische incasso per maand te betalen € 92.50 (€ 277.50)
Losse les - vóór de les betalen € 30,-
Privéles (30 minuten) - € 30.-  of 2 lessen van je abonnement.

Pensionabonnement

13 lessen - 1 kwartaal geldig € 140.- vooruit in 1 x betalen of, 
Met automatische incasso per maand te betalen € 42,50 (€ 127,50)
Losse les - vóór de les betalen € 15,-
Pensionabonnement onbeperkt € 100.- per maand. 
Privéles (30 minuten) - € 17.50 of 2 lessen van je abonnement.

Wij geven sterk de voorkeur aan een automatische incasso. Wanneer je gebruik wilt maken van de automatische incasso kun je contact opnemen met Mercedes om de SEPA machtiging te ondertekenen.

U kunt bij ons pinnen !

Let op!!! Te Laat Afgemelde lessen komen ongeacht de reden altijd te vervallen. Afmelden kan via het online klantenportaal. Lessen die niet gereden worden binnen het kwartaal komen te vervallen. Teveel gereden lessen worden apart gefactureerd. U ontvangt hiervan een betaalverzoek via de mail.

Onze kwartalen:
* Feb - Maart - April
* Mei - Juni- Juli
* Augustus - September - Oktober
* November - December- Januari

Andere activiteiten:

Ponykampdag / daglease - € 65.-
Poets en Opzadelcursus - € 30.-
Pony ochtend - € 35.-
Wedstrijdgelden ( 2 proeven) - € 27.50
Theorie examen - € 15.-
Lesovereenkomst MRB 2024 - € 24.-
Ponykamp zomer (hele week) - € 375.-