Paardrijles bij manege Castellum

Update 19-02-2021:

De ponylessen van vandaag en morgen (19-02 en zaterdag 20-02) gaan door in de buitenbak! Meld je snel aan via het online portaal! Wij zijn zoooooooo blij!

Update: 06-02-2021: 10.00 uur:

De lockdown is verlengd t/m 2 Maart. Dit betekent nog steeds GEEN groepslessen enkel privé en begeleid vrij rijden. 
Check het online klantenportaal!

Update 20-01-2021: 17.30 uur:

Zo goedemiddag allemaal. Ik ga ervan uit dat er vanaf dit weekend een avondklok wordt ingesteld.
Vandaar dat wij vanaf a.s. maandag t/m dinsdag 9 feb de tijden aanpassen. Dit betekent voor ons dat er les gegeven (gereden) kan worden tot 19.30 uur. Een half uur naverzorgen (20.00 hek dicht) en iedereen om 20.30 uur uiterlijk thuis. De "begeleid vrij rijden uren" zijn dus ook gewijzigd. Kijk hiernaar in het online portaal!
Voor de jonkies willen we vragen zoveel mogelijk gebruik te maken van het eerste uur (15.30) Dit omdat de overige uren zijn vervroegd.
In het portaal kun je de beschikbaarheid vinden. De openingstijden zullen dus ook weer veranderen. Doordeweeks tot 20.00 uur. Zaterdag zijn we tot 2 uur open en zondag tot 13.00 uur.
De boodschap wordt bijna saai... #samensterk.
Suggesties zijn en blijven welkom.

Met vierkante ogen... liefs Mercedes

Gisterenavond (12-01) tijdens de persconferentie hebben we gehoord dat de lockdown van kracht blijft t/m 9 februari.
Wat betekent dit voor ons en jullie:

  • t/m 9 feb GEEN groepslessen.
  • Privélessen mogelijk. 2 lessen inwisselen voor 1 privéles.
  • Enkel begeleid vrij rijden onder lestijden.
  • De lessen zijn t/m 9 feb automatisch geannuleerd of omgezet in vrij rijden. Check je online klantenportaal en meld je aan / af wanneer nodig.

Maak je abonnement vol. Dit kwartaal loopt tot 1 feb.
Het is helaas niet mogelijk om lessen mee te nemen en op te sparen in het volgende kwartaal.
Je kunt lessen inwisselen voor privéles, vrijrijden, ponykampdagen, kleding enz.

1 mogelijk lichtpuntje: Misschien versoepeling van indoor sporten voor kids wanneer de kinderen weer naar school gaan. Dit moeten we afwachten.
Mocht er toch een wijziging komen voor 9 februari dan hoor je het weer!

Activiteiten die wel doorgaan en waar je nu voor kunt opgeven:

19,23,25 & 26 februari Ponykampdag van 08.30 tot 16.30 uur.
€ 55.- per dag.

Week 29, 30, 33 & 34 Zomerkamp:
€ 285.- per week.
Maandag t/m vrijdag 08.30 tot 16.30 uur.

Afhankelijk van corona regels overnachting op donderdagavond.

Wij hopen op uw begrip en medewerking. 
P.s. De ponykampdagen en cursussen mogen wel gewoon doorgaan.
Met vriendelijke groet,
Team Manege Castellum.

Wij hebben moeten besluiten om vanaf 21 December alle beginnerslessen en half gevorderde lessen t/m 9 Februari te annuleren. Reden hiervoor is dat er alleen les gegeven mag worden aan kinderen t/m 17 jaar in de buitenbaan. Gezien de weersomstandigheden vinden wij dit niet verantwoord.

Het goede nieuws is dat de gevorderde ruiters onder begeleiding van een instructeur mogen vrij rijden in de binnenbak. Dit om het paardenwelzijn te kunnen waarborgen (voldoende beweging).

Mocht u dit niet willen omdat er geen les gegeven wordt dan kunt u de lessen afmelden in het portaal. De niet gereden lessen kunnen na 19 januari alsnog extra gereden worden. We willen u vragen deze lessen te gebruiken binnen het lopende kwartaal (tot 1 feb). Ook kunt u in het online klantenportaal 2 lessen inleveren voor het volgen van 1 privéles. Dit is wel toegestaan tijdens deze periode.

Mocht u nou twijfelen over het lesniveau en/of uw kind wel kan vrij rijden onder begeleiding dan kunt u contact opnemen met de instructeur.

Wij hopen op uw begrip en medewerking. Wij wensen u hele fijne dagen en hopelijk tot snel.

P.s. De ponykampdagen en cursussen mogen wel gewoon doorgaan.

Met vriendelijke groet,

Team Manege Castellum.

Bij Manege Castellum worden er manegelessen gegeven voor jong (vanaf 4 jaar) en oud. Ook wanneer je nog nooit op een pony of paard hebt gezeten kun je bij Manege Castellum leren paardrijden.

De manegelessen worden gegeven door ervaren, gediplomeerde en gemotiveerde rij-instructeurs die iedereen de kneepjes van het paardrijden willen bijbrengen. 
Tijdens de lessen wordt er veel gelet op de houding van de ruiters en het geven van de hulpen aan het paard / de pony. 
Ook is er tijdens de lessen tijd voor leuke dingen; zo worden er regelmatig spelletjes gedaan met de pony’s en wordt er over balkjes gedraafd en over hindernissen gesprongen. 
Wanneer het lekker weer is wordt er zo nu en dan een buitenrit gemaakt in ons weiland. 
Tevens doen we drie keer per jaar aan verkleed rijden.

Image

Proefles

Je wilt gaan paard of ponyrijden! Super leuk!!! 

Je kunt een proefles afspreken. Dit is een groepsles (60 minuten) om te kijken of het paardrijden je leuk lijkt.
De kosten hiervan bedragen € 18.00
Tevens zijn er diverse mogelijkheden om een privéles af te spreken.
Deze les duurt 30 minuten en is 1 op 1 met een instructeur. De kosten hiervan bedragen € 25.00

Wat moet je aan? Altijd een lange broek en regenlaarzen. Een cap kun je bij ons op de manege kosteloos lenen. Ook zijn er laarzen te leen.
Let er goed op dat er NIEMAND de manege op mag komen met open schoenen.

Wanneer je langs komt om kennis te maken of voor het volgen van een proefles dan ontvang je van ons je eigen Castellum Tas waar alle benodigdheden inzitten om vrienden te worden met een paard / pony.

Na het volgen van de proefles (max. 2) kijken we samen in welke vaste les je kunt komen rijden.
Vanaf dat moment gaan we het lidmaatschap en abonnement met elkaar afsluiten.

Image

Beginners

Yes, je gaat voor vast op rijles!

In de beginnerslessen maken we gebruik van een zogenaamde voorrijder. Dit is een ruiter met ervaring die met het tempo en de oefeningen voorgaat aan de groep. Op deze manier maken we gebruik van het feit dat paarden kuddedieren zijn en zolang het sturen, gas geven en remmen van de ruiter nog niet (helemaal) bevestigd zijn zullen de paarden zo toch bij elkaar in de buurt blijven. Zo kunnen de ruiters eerst leren om goed op het paard te zitten en mee te gaan in de bewegingen, zonder zich ook al heel druk te moeten maken over het stuurwerk.

Zorg altijd dat je ruim op tijd voor je les op de manege bent, minimaal een half uur. In deze tijd kun je je inschrijven op een paard of pony en deze poetsen en opzadelen. Er is altijd een stalbaas aan het werk in de stallen, maar het is wel de bedoeling dat je zoveel mogelijk meehelpt. Is dit nog lastig, dan bieden we haast elke vakantie poets- en opzadelcursussen aan om hier handig in te worden.

Bij kinderen vragen we de ouders/verzorgers in het begin ook mee te lopen met hun kind. Voor kinderen van 4 & 5 jaar is dit verplicht!  Er zijn vaak wel behulpzame kinderen op de manege, maar dit kunnen we niet garanderen.

Ben je de eerste les van de dag? Dan kies je alvast een pony voor de volgende week. Op deze manier weet de stalbaas welke pony's er alvast geborsteld kunnen worden voor de eerste les.

Wil je een keer een pony reserveren? Dat kan!
De kosten hiervoor bedragen € 2.-

Image

Lessen

De lessen op Manege Castellum worden gegeven door gediplomeerde en enthousiaste instructeurs en kunnen gevolgd worden door iedereen van vier jaar en ouder. We hanteren een indeling naar het niveau van de ruiters, zodat iedereen op zijn of haar eigen tempo kan leren. Omdat paardenwelzijn bij ons hoog in het vaandel staat, wordt iedere nieuwe leerling gemeten en gewogen. Zo kunnen onze paarden en pony’s worden ingezet voor passende ruiters. Dit wegen en meten wordt twee keer per jaar op vaste momenten herhaald, namelijk na de zomervakantie en na de voorjaarsvakantie. Het maximale ruitergewicht dat op de manege gehanteerd wordt is 95 kg, zit je hierboven, dan kun je bij ons niet rijden.

Het is mogelijk om twee proeflessen te komen volgen. Hierna kun je je inschrijven voor een vast uur en sluit je een kwartaalabonnement af. Bij deze inschrijving komt ook een inschrijving voor de Manege & Ruiterbond, de overkoepelende organisatie waar Manege Castellum lid van is. Dit lidmaatschap geeft een verzekering voor ruiters die onderweg zijn van en naar de manege en vier keer per jaar ontvangt elk lid ‘De Manegeruiter’, het tijdschrift voor en door manegeruiters.

Afmelden voor de les kan via het klantenportaal.
Hierin kun je je ook meteen inschrijven voor het inhalen van de afgemelde les op een ander tijdstip.
Lessen die minder dan 24 uur van te voren worden afgezegd komen te vervallen.

Image

Springles

Naast de reguliere groepslessen bieden wij ook diverse springlessen aan. Deze lessen zijn los te boeken en vallen buiten het abonnement. We hebben een springles Laag en Hoog. Dit heeft niet eens zoveel met de daadwerkelijhke hoogte te maken maar wel met de mate van rijvaardigheid.

Lijkt het je leuk om een keer te ervaren hoe het is om te springen over een echte hindernis?
Boek dan een les Springen Laag. Heb je hier al veel ervaring mee en denk je dat je meer aankunt op het gebied van techniek en tempo? Dan is Springles Hoog misschien iets voor jou!

Image

Carrousel

Carrousel rijden is paardrijden in teamverband.
Met een vaste groep wordt er een proef op muziek gereden. 
Bij ons op de manege hebben we verschillende carrouselgroepen. Wij treden 2 x per jaar op in December en Juni. Het carrouselseizoen loopt van September t/m Juni. Deze groepen trainen om de week.
Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen?
Geef je dan op bij Ellen.
Lees hier meer informatie->

Image

Western

Op vrijdagavond hebben we ook een westernles. In deze les werken we met de paarden aan grondwerk en de diverse western onderdelen. We rijden natuurlijk met westernzadels en bitloze hoofdstellen of touwhalsters. Wij rijden western op de Castellum manier dus zonder strenge bitten en zonder sporen.
Plezier en vertrouwen met je paard speelt de grootste rol in deze les.
Er worden ook een aantal x per jaar losse westernlessen of trainingen gegeven.
Tijdens de ponykampen proberen we alle kids een x te laten western rijden.

Image

Privéles

Een privéles is een les van een half uur 1 op 1 met een instructeur.
Ben je angstig? Is het de eerste keer sinds jaren weer op een paard? Ben je onzeker? Wil je nieuwe dingen leren? Wil je extra uitleg of vragen stellen over een rijtechnisch probleem? Loop je ergens anders tegen aan? Dan is het erg fijn om even de onverdeelde aandacht van een instructeur te hebben.

Privéles is mogelijk in de stal, op het paard / pony of bijvoorbeeld in het grondwerk.
Doordat het volledig op je wensen wordt afgestemd bepaal jij wat je wilt oefenen.
Er zijn vaste privéles mogelijkheden maar het kan ook in overleg op andere tijden en dagen.

Image

Grondwerk

Grondwerk is het werken met een paard / pony zonder dat je erop zit. Grondwerk is ontzettend geschikt om een goede band op te bouwen met je paard / pony.
Het is geschikt voor mensen die niet kunnen / mogen of durven te rijden.
Ook is het erg leuk voor paarden als afwisseling in het werk. Dit grondwerk doen we in de round pen. Een round pen is een ronde bak van 15 meter doorsnede. In de round pen zijn diverse mogelijkheden  zoals het longeren. Longeren is het trainen van je paard aan een lange lijn.
Ook kun je hier je paard beweging geven in vrijheid (liberty training). Deze manier van trainen werkt op lichaamstaal.
Ook het werken aan de hand is een voorbeeld van grondwerk. 

Image

Blauw gele wereld

Onder de blauw gele training zijn de trainingsmethodieken van Michael Geitner bedoeld.
Dit is grondwerk naast het paard in de round pen.

 

Lesrooster

Dag

Tijd

Niveau

Instructeur

Paarden/Pony's

Maandag
 

15.30 - 16.30

Beginners 

Anoeshka

Pony's

16.30 - 17.30

Half Gevorderd

Anoeshka

Pony's

17.30 - 18.30

Gevorderd

Joanna

Pony's

18.30 - 19.30

Vrij rijden pension

  Pony's / Paarden

19.30 - 20.30

Vrij rijden pension

 

Paarden

20.30 - 21.30

Gevorderd

Judith

Paarden

Dinsdag

15.30 - 16.30

Beginners 

Jeffrey

Pony's

16.30 - 17.30

Half Gevorderd

Jeffrey

Pony's

17.30 - 18.30

Gevorderd

Anoeshka

Pony's

18.30 - 19.30

Gevorderd

Joanna

Pony's / Paarden

19.30 - 20.30

Pubers Gevorderd

Joanna

Paarden

20.30 - 21.30

Gevorderd

Angelique

Paarden

Woensdag

09.30 - 10.30

Ochtendles gevorderd

Jeffrey

Paarden

10.30 - 13.30

Privéles (6x) alle niveau's

 Jeffrey / Maureen

Pony's / Paarden

14.00 - 15.00

International school

Jeffrey

Pony's

15.00 - 16.00

Beginners

Jeffrey

Pony's

16.00 - 17.00

Half Gevorderd

Anoeshka

Pony's

17.00 - 18.00

Gevorderd

Anoeshka

Pony's

18.00 - 19.00

Gevorderd

Maureen

Pony's

19.00 - 20.00
Vrij rijden Pension

  Pony's / Paarden

Donderdag

15.30 - 16.30

Beginners 

Anoeshka

Pony's

16.30 - 17.30

Half Gevorderd +

Joanna

Pony's

17.30 - 18.30

Gevorderd

Anoeshka

Pony's

18.30 - 19.30

Gevorderd

Anoeshka

Pony's

19.30 - 20.30

Gevorderd

Mercedes

Paarden

20.30 - 21.30

Gevorderd

Mercedes

Paarden

Vrijdag

14.30 - 15.30
Privéles 

Maureen Pony's / Paarden

16.30 - 17.30

Half gevorderd +

Joanna

Pony's

17.30 - 18.30

Gevorderd

Joanna

Pony's

18.30 - 19.30

Puberles

Mercedes

Pony's

19.30 - 20.30

Gevorderd

Jeffrey

Paarden

20.30 - 21.30

Gevorderd

Jeffrey

Paarden

Zaterdag

08.00 - 09.00

Gevorderd

Maureen

Pony's

09.00 - 10.00

Beginners

Maureen

Pony's

10.00 - 11.00

Half gevorderd

Jeffrey

Pony's

11.00 - 12.00

Beginners +

Angelique

Pony's

12.00 - 13.00

Beginners

Jeffrey

Pony's

13.00 - 14.00

Half Gevorderd

Angelique

Pony's

14.00 - 15.00

Gevorderd

Jeffrey

Pony's

15.00 - 16.00

Gevorderd

Jeffrey

Paarden

16.00 - 17.00

Half Gevorderd +

Ralf

Pony's

17.00 - 18.00

Gevorderd

Ralf

Pony's

Zondag

10.30 - 11.30

Paarden carrousel
Oneven weken
Vanaf Januari

Ellen

Paarden

Tarieven lesgelden

Pony-abonnement standaard

Wekelijks (13 x) - 1 kwartaal geldig € 200,- Met automatische incasso per maand te betalen € 62,50 Losse les - vóór de les betalen € 20,-

Pony-abonnement om de week

Om de week (7 x) - 1 kwartaal geldig € 110.- Met automatische incasso per maand te betalen € 35.-
Dit abonnement geeft recht op 1 les in de 14 dagen op een vaste lesdag vooraf besproken.
De keuze is in de even of oneven weken.
Bij absentie in de eigen week in te halen. (binnen 7 dagen mits beschikbaar)

Paarden-abonnement standaard

Wekelijks (13 x) - 1 kwartaal geldig € 225,-
Met automatische incasso per maand te betalen € 71,-
Losse les - vóór de les betalen € 22,-

Paarden-abonnement om de week

Om de week (7 x) - 1 kwartaal geldig € 125.-
Met automatische incasso per maand te betalen € 40.-
Dit abonnement geeft recht op 1 les in de 14 dagen op een vaste lesdag vooraf besproken.
De keuze is in de even of oneven weken.
Bij absentie in de eigen week in te halen. (binnen 7 dagen mits beschikbaar)

Pensionabonnement

13 lessen - 1 kwartaal geldig € 100,-
Met automatische incasso per maand te betalen € 31.25
Losse les - vóór de les betalen € 11,-

Wij geven sterk de voorkeur aan een automatische incasso. Wanneer je gebruik wilt maken van de automatische incasso kun je contact opnemen met Mercedes om de SEPA machtiging te ondertekenen.

U kunt bij ons pinnen !

Let op!!! Te Laat Afgemelde lessen komen ongeacht de reden altijd te vervallen. Afmelden kan via het online klantenportaal. Lessen die niet gereden worden binnen het kwartaal komen te vervallen. Teveel gereden lessen worden apart gefactureerd. U ontvangt hiervan een betaalverzoek via de mail.

Onze kwartalen:
* Feb - Maart - April
* Mei - Juni- Juli
* Augustus - September - Oktober
* November - December- Januari